Guide til digitalisering af videobånd - 10 trin for gør det selv personen.

Har du lyst til selv at digitalisere dine VHS bånd eller videokamera bånd, vil du ved at benytte nedenstående fremgangsmåde, få et resultat, som du med stolthed kan fremvise og dele med venner og familie. I gennemgangen er der ikke nævt specifikt udstyr og software, da der er mange brugbare løsninger på markedet til dette, og ofte er brug af software et temperament spørgsmål. Det kræver lidt udstyr og software, som stadig kan købes, dog kun brugt ved VHS maskiner og videokameraer. Derudover kræves der tålmodighed, da digitalisering af analog video tidsmæssig er 1:1. Hertil skal du lægge tid af til at behandle din videofiler. Dette betyder at du som grundregel skal du bruge 2 timer til 1 times video. God fornøjelse.

1. VHS-maskine / videokamera

Hvad enten du ønsker at digitalisere VHS bånd eller videokamera bånd er det vigtigt, at din afspiller er af god kvalitet. Du kan google dig til mange forslag til hvilken VHS maskine du skal benytte. Det optimale vil være en S-VHS maskine, da det ofte er her, at producenterne har lagt flest krafter i at få et stabilt løbeværk m.m. Køb et kendt mærke på brugtmarkedet, og som det er med de fleste ting, hænger pris og kvalitet også sammen her. 

2. TBC

TBC står for Time Base Correction, og er kort fortalt et system der giver bedre billede og er klart værd at gå efter. TBC kan være indbygget i VHS-maskiner og videokamera, eller kan købes som stand alone og placeres imellem afspiller og PC. Hvis du har få bånd, og ønsker at holde prisen nede, skal du ikke gå efter TBC, da det er svært at finde VHS-maskiner på brugtmarkedet med dette indbygget. Stand alone TBC modeller kan kun købes i udlandet f.eks. USA.

3. PC

En PC med en kraftig processor som f.eks. i5 fra intel, samt en stor og hurtig harddisk. Video fylder meget, og du skal regne med at 1 times video fylder ca. 2 GB data i en god kvalitet.

4. Videograbber

Videograbberen er den enhed der fanger signalet fra VHS-maskinen eller videokameraet. Videograbberen har USB stik der går ind i PC´en, og har ofte composite eller S-VHS som indgange. Når du køber videograbberen, følger der software med, som du bruger til at optage dit videosignal med. Vær opmærksom på indstillinger og især PAL, SECAM og NTSC. I Danmark brugte vi PAL, og er den farve-TV standard, som det meste Europa bruger. Er dette ikke korrekt indstillet, vil du opleve problemer.

5. Kabler imellem videograbber og afspiller

Hvis der følger kabler med videograbberen, er det ofte kabler af meget ringe kvalitet. Hvis kvaliteten af kablerne er dårlig, kan det gå ud over billedekvaliteten. Brug derfor kabler i god kvalitet og jo tykkere kablet er, jo bedre er det ofte. Dette skyldes bl. a. afskærmningen på kablet.  

Nu er du klar til at digitalisere dine videobånd over til din PC. De fleste grabbere har flere fil format muligheder, som du kan gemme dine nye videofiler på. MPEG2 er som udgangspunkt et godt valg, selvom det ikke er et moderne videoformat, men dette kommer jeg tilbage til senere.

6. Del videofiler op

Hvis du har et bånd på 4 timer, hvor der er optaget 4 timers video på, vil dette ende op med en fil på ca. 8 GB ved MPEG2 format. Store tunge filer kan nemt drille ved afspilning p.g.a. deres størrelse. Derfor kan det være en fordel, at få delt din video op i afsnit, så hvert afsnit kommer under 4 GB. Dette er p.g.a. formaterne FAT32, exFAT og NTFS, der ikke understøttes af alle afspilningsenheder. Derfor skal du bruge et videoredigeringsprogram til at dele store filer op, således at hver fil kommer under 4 GB. Dette er også vigtigt, hvis du ønsker at brænde en DVD med din video, da en normal DVD skive maksimalt kan indeholde 4,7 GB data. 

7. Fjern videohead switching noise 

Når der digitaliseres video fra VHS, vil der opstå videohead switching noise, hvilket ses som en bjælke i bundet af billedet, der kan virke forstyrrende for oplevelsen. Dette skyldes overscanning, og skal efter min mening fjernes. Dette gøres ved at croppe billedet, men kun de nederste linier, så billedet bliver rent. Til dette skal bruges et videoredigeringsprogram, hvor fremgangsmåden kan være forskellig fra program til program.

8. Brænd DVD

Ønsker du at brænde en DVD, kan dette gøres nu, udfra den tilrettede MPEG2 fil. Hvis din PC er leveret med DVD brænder, vil der ofte være et brænder program installeret, som du kan bruge til brænding, ligesom der også findes mange programmer til salg på nettet. I programmet vil du også ofte kunne lave titler, startmenu med mere. 

9. Bevar video som MP4-fil på harddisken og stream

DVD afspilleren er på vej ud af markedet, og streaming vinder mere og mere frem. Ønsker du selv at streame dine videofiler eller blot ønsker at kunne dele dem med andre, vil det være en fordel at konvertere MPEG2 filen til MP4. MP4 er et lettere videofil format og er bedre til at streame. MP4 er overskriften og har mange underformater, og jeg vil anbefale AVC som videostream og AAC som audio, da dette understøttes af bl.a. Youtube, Cromecast, AppleTV, PS4, mange TV-bokse og de fleste NAS-servere. Du konvereterer filen i et videoredigeringsprogram eller lignende med mindst mulig komprimering, for at bevare så høj kvalitet som mulig. Nu er du klar til at uploade dine videoer til f.eks Youtube, hvor du vil kunne tilgå dem fra tablet, PC, mobil eller smart TV i hele verden, så længe der er Wifi tilgængeligt. Evt. med kode, så kun du og dem som du har givet koden har adgang.

10. Lagring på harddisk eller USB

Mange nyere TV kan gengive video ved direkte tilslutning af ekstern harddisk eller USB-pen. Ofte i formatet MP4 - AVC/AAC under 4 GB. Her er det vigtigt du vælger en godt mærke, hvor min erfaring igennem 20 år fortæller mig, at stabiliteten er markant bedre på de dyre mærker end de billige. De billige kan ofte ikke håndtere, at skulle arbejde i længere tid, og kan stoppe helt med at fungere. Hertil skal hastigheden være minimum 3.0, så billedet ikke hakker, samt at kopiering af filer går hurtigere.

Ting du skal være opmærksom på

Nu er du klar til at digitalisere dine egne bånd. Det skal dog siges, at dette kun er en vejledning, og digitalisering kan gøres på forskellige måder. Bånd der har stået længe på reolen uden at være brugt, har tendens til at drille ligesom bånd, der har ligget på lofter og i fugtige kældre også kan være angrebet af skimmel og mug. Disse bånd bør du behandle inden du kommer dem i din afspiller, da de kan ødelægge din maskine. Den bedste måde at se om båndet er godt, er ved at se og lugte til det. Du skal også være opmærksom på, om båndet er optaget i "longplay" (optagemåde der kunne fordoble kapaciteten på et bånd). Bånd optaget i longplay kan være ustabile, og vil ind imellem gengive et dårligt billede.


God fornøjelse


Forfatter: Jacob Wentrup Jensen - digitaltphoto 18.06-2019

Ønsker du at digitaltphoto.dk skal udføre opgave for dig kan du kontakte os her.