Husker du VHS maskinen
Livet begyndet først rigtigt, da VHS maskine blev opfundet. Nu kunne vi selv bestemme over vores TV liv.
Husker du de fede 80´er og 90´er, hvor alt elektronisk nyt udstyr syntes smart. VHS maskinen var en af de fedeste elektroniske nyskabelser der kom frem i 80´erne og især blev allemandseje i 90´erne. Maskinen gjorde det muligt at optage TV, når du ikke var hjemme eller endnu bedre, at leje en film, når der ikke lige var noget godt, på de par kanaler man kunne modtage dengang. VHS var nemt og ligetil. Ung som gammel kunne betjene den, og VHS maskinen var langt mere ligetil end nutidens moderne streaming tjenester så som Netflix, HBO og Viaplay hvor netværket kan drille, billedet kan lagge, manglende undertekster og glemte login samt passwords.
Eller hvordan var det nu lige det var…
Her er 10 små remindere over hvordan livet egentlig i 80´erne og 90´erne var, når der skulle råhygges med popcorn, Faxekondi og videofilm, eller når vi skulle optage et afsnit af Lykkehjulet til vores mor, imens vi hellere ville høre vores sidste nye CD fra Absolute Music.
1. Timer-optagelse
Moviebox 80´erne
Hvor tit skete det ikke, at familien skulle ud af døren til stor familie fest, og nu skulle VHS optageren programmeres til at skulle optage det sidste afsnit af den svenske TV serie, som far og mor havde fulgt med i over de sidste 7 uger. Resultatet var selvfølgelig at farmand havde timet maskinen forkert, således at de sidste 15 minutter manglede og plottet ikke kom med. Da genudsendelser først rigtigt blev opfundet i 00´erne måtte far og mor få en fesen forklaring på hvordan serien sluttede af venner og familie.
Nogle gange var der også teknisk uheld, hvilket også kunne spolere flere ugers planlagte optagelser af en spændende TV serie. For var der teknisk uheld (og det skete tit) blev programmet forlænget, og så var man sikker på, at man ikke havde optaget slutningen.
2. Husk at spole tilbage
Det var god etikette at spole et bånd tilbage, når man havde set det. Ofte kunne det tage op til 5 minutter at spole et bånd tilbage, og det er lang tid, når man bare gerne vil se Rambo - First blood II.
Havde man lejet film hen over weekenden, og glemt at spole båndet tilbage kostede det nærmest en formue i bøde nede i videobixen, og ikke nok med bøden, så blev der kigget skævt til dem der glemte det.
Rambo
First blood II
3. Optagelser i panik
Du havde lovet at optage Poul Thomsens ” Dus med dyrene” – det afsnit hvor Danmarks nationalfugl skulle vælges. Du glemte det selvfølgelig næsten, og i sidste øjeblik skulle der findes et bånd, spoles frem, og finde den rigtige videokanal, selvom der kun var een kanal. Det var først bagefter du opdagede, at der nede i hjørnet på kassetten til båndet stod M.I.S Bryllup 1987…. Ups så var der sgu ballade i det lille hjem..
Poul Thomsen ville aldrig blive sur hvis du kom til at overspille hans bånd.
4. Det hemmelige bånd
Det hemmelige bånd var nu engang ikke så hemmeligt, men det var det bånd hvor der kunne stå ”Hvalen i havet” på. Men der var noget helt andet på båndet. Båndet blev sat på når børnene var lagt i seng, og ofte også når mor var gået i seng. Det hemmelige bånd skabte altid akavet stemning, for der var altid en risiko for at det skulle blive slettet, idet fruen i huset ikke altid kunne se, at det var værd at gemme et program med ”Hvalen i havet"
Husk på, at det dengang ikke var så nemt at skaffe gode naturfilm.
5. Spole fremad
Scene fra "Hvalen i havet"
Der kunne lige optages 2 spillefilm på et 4 timers bånd, og så var der lige plads til et afsnit af Rap fyr i L. A eller noget andet godt. Men det at skulle finde frem til film nr. 2 kunne tage halve timer, fordi man enten fik man spolet for lang eller for kort. Det endte som regel med at man opgav, og så de sidste 10 minutter af den film der var optaget først. Mange maskiner havde index søgning, der skulle hjælpe med dette problem, men der var ingen der kunne finde ud af at bruge funktionen, og manualen der kunne hjælpe dig var aldrig til at finde.
6. Tracking
Havde du fået naboen til at optage det afsnit af lykkehjulet, hvor din moster deltog, så kunne du være sikker på, at du skulle til at bruge tracking knapperne på din videomaskine. For billedet rullede rundt og var du så heldig at ”fange” billedet, så var det sikkert at lyden hakkede.
Vi var desuden vant til at se på et dårligt billede, og signalet fra svensk TV, som ofte kun var den anden kanal vi kunne modtage, var så elendigt, at man nogle gange var i tvivl om, at der overhovedet var en udsendelse i gang..
Det var også en god regel at børn skulle sidde ca. 1 meter fra skærmen.
7. Håndskrevne labels
Hemmelige knapper for mange brugere.
Hvad var der nu lige på båndet? Die hard eller Melodi Gran Prix 1990. Vi skrev og skrev, og stregede ud på liv og lyst. Til sidst var der ikke mere plads og vi orkede ikke at ændre teksten med de nye optagelser, hvilket gjorde det umuligt at finde frem til noget som helst, når der ikke var nogen orden. Der var de kloge personer, der havde en bog de skrev ned i, men når de glemte at skrive i den, havde de 47 Bånd uden info, de skulle igennem. ”Hallo Hallo” vandt for resten MGP i 1990.
8. Båndsalat
Hallo Hallo var den helt rigtige vinder af dansk MGP 1990 - sunget af Lonnie Devantier
Ynglingsbåndet eller måske det ”hemmelige bånd” blev spillet igen og igen, og vi fattede ikke hvordan der kunne gå kludder i ca. 350 meter videostrimmel. Strimlen blev mere og mere slap for hver gang det blev afspillet, og når det så gik galt og maskinen åd båndet, så kunne man hive flere meter bånd ud fra maskinen, men så kunne saks og tape ofte redde de sørgelige stumper.
9. Hvor er videokanalen?
Flere ægteskaber er gået tabt i forsøget på at finde videokanalen. Videokanalen var en bestemt kanal der var tilegnet video, ofte nr. 36. Mange fandt kanalen, og for de fleste var det ved et tilfælde. Dem der ikke fandt kanalen, måtte ofte også finde en ny kone. Siden hen kom scart indgangen, som gjorde alle kanaler videokanaler, og man kunne faktisk se, at der på landsplan var et fald i skilsmisser i de år.
Tilslutnig og installering af diverse TV udstyr.
Det var da lidt nemmere dengang vi bare læste bøger..
10. Bånd må ikke ligge oven på maskinen
En af myterne om VHS er, at du ikke måtte lægge et videobånd oven på maskinen, for så ville det blive slettet.
Ja, det passede faktisk, hvorimod støv fra gulvtæpper og stærke magnetfelter fra kæmpe 80´er højtalere, ikke havde nogen som helst indflydelse på gengivelsen af kvaliteten fra båndet.
Produkter